Son 20 yılın en popüler estetik müdahaleleri arasında yer alan saç ekimi kadın erkek ayırt etmeksizin günümüzün en yaygın tercih edilen estetik operasyonları arasında yer almaktadır.
Saç ekimi operasyonları, saç dökülmeleri sonucu saçların seyrekleşmesi ve kellik sorunlarının kesin ve kalıcı tedavilerinin başında yer almaktadır.
Saç ekimi uygulamalarında, ülkemizde yapılan operasyonların oldukça başarılı sonuçlar sunmasının diğer ülkelerden de oldukça yoğun şekilde talep yarattığını söylemek mümkündür. Saç ekimi operasyonları, saç dökülmelerinin ortaya çıkardığı kellik sonucu ekseriyetle erkekler tarafından tercih edilmektedir. Saç dökülmeleri ve kellik sorunlarının ise birden çok nedeni olabilmektedir. Saç dökülmesinin en yaygın nedenleri arasında;
•Genetik yapı
•Fazla stres
•Düzensiz beslenme
•Sedef, egzama gibi deri hastalıkları
•Vitamin ve mineral eksikliği
•Hormonal sorunlar
•Hastalıklar veya hastalıklara bağlı ilaç kullanımı
•Kozmetik ürünler yer almaktadır
Saç ekimi, kalıcı saç dökülmesi ve/veya kellik sorunu yaşanan bölgeye donör bölgeden alınan kıl köklerinin nakledilmesi işlemidir. Donör bölge yanı yani ekimi yapılacak olan kıl köklerinin alındığı yer genellikle ense belirlenmektedir. Ancak ense bölgesindeki köklerin yetersiz veya güçsüz olmasının tespit edilmesi durumunda, kıl kökü yapısı incelenmek suretiyle vücudun farklı bölgelerinden de kıl kökü nakli yapılabilmektedir.
İlk aşamada saç ekimi yapılacak bölgede planlama yapılarak ekimi yapılacak olan greft sayısı hesaplanır.
İkinci aşamada kök alımı yapılacak olan donör bölge belirlenir.
Üçüncü aşamada ekimi yapılacak olan kökleri mikro uçlu aletlerle toplanır
Dördüncü aşamada kökler ekime ihtiyaç duyulan bölgeye yerleştirilir
Beşinci aşama ise saç ekimi sonrası koruma aşamasıdır.
Saç ekimi operasyonları her ne kadar kesin çözüm sunuyor olsa da, saç ekimi uygulamalarının başarısının sadece saç ekimi yapan hekim ve saç ekimi yöntemine bağlı değildir. Saç ekimi operasyonları sonrası koruma süreci de saç ekimi tedavilerinde alınacak sonucu direk etkilemektedir.
Saç ekimi operasyonları esnasında lokal anestezi uygulanmaktadır. Bu nedenle saç ekimi yapılan kişiler saç ekimi esnasında herhangi bir acı veya ağrı hissetmemektedirler.
Saç ekimi gerçekleşecek olan bölgede planlama yapılır. Planlama aşamasında ekimi yapılacak olan greft sayısı, ekim yapılacak olan bölgenin hatları belirlenir.
Planlama akabinde, ekimi yapılacak olan köklerin toplanacağı donör bölge belirlenir.
Saç ekimi öncesinde hastaya, operasyon esnasında herhangi bir acı ve ağrı hissetmemesi amacıyla lokal anestezi uygulanır.
Mikro uçlu ekipmanlar ile ekimi yapılacak greftler donör bölgeden tek tek toplanır.
Toplanan kökler yine mikro uçlu ekipmanlar ile açılan kanallara yerleştirilir ve saç ekimi gerçekleştirilmiş olur.
Saç ekimine karar veren kişilerin ilk soruları ‘saç ekimi kimlere yapılır’ şeklindedir.
Saç ekimi operasyonları öncesinde kişinin saç ekimine uygunluğuna yönelik yapılan ön muayene sonrasında kişiye saç ekimi yapılıp yapılmayacağı daha net ifade edilebilmektedir.
Ancak genel olarak saç ekimi uygulamalarında sağlık sorunları dışında herhangi bir kısıt veya kriter olmadığını söylemek mümkündür.
Saç ekimi ekseriyetle herkese uygulanan bir cerrahi müdahaledir. Ancak bazı durumlarda, bazı kişilere saç ekiminin yapılmadığı görülmektedir. Saç ekiminin yapılamayacağı durumlar; Aids, Hıv veya Hepatit C hastalığı olan kişilere saç ekimi yapılmamaktadır.
İleri safhada kronik hastalıklara sahip olunması durumunda saç ekimi operasyonu zaman zaman önerilmemektedir. Bu hastalıkların başında ise; böbrek yetmezliği, tansiyon, kalp veya şeker hastalığı yer almaktadır.
Gelişen teknoloji sayesinde kullanılan yöntemlerin geliştirilmesi sayesinde saç ekimi uygulamalarında kesin ve başarılı sonucu almak mümkün hale gelmiş durumda.
Ancak burada başarıyı etkileyen birden çok faktör bulunmaktadır. Öncelikle mutlaka profesyonel sağlık kuruluşlarında ve uzman hekimler tarafından hizmet alınmalıdır.
Saç ekimi operasyonlarında planlama aşamasında doğru analizler yapılması önemlidir. Saç dökülmelerinin kaynağının doğru belirlenmesi bile saç ekimi operasyonunun sonucunu etkileyen bir faktör olarak karşımıza çıkabilmektedir. Saç dökülmesinin yoğunluğu ve kaynağı analiz edildikten sonra hastanın yapısı, ekim yapılacak olan bölge ve donör bölge analiz edilerek uygulanacak olan saç ekimi yöntemi belirlenir.
Doğru saç ekimi yöntemi belirlendikten sonra ehil eller ile gerçekleşen saç ekimi ekseriyetle başarılı sonuçlar verir. Ancak saç ekimi operasyonu sonrasında hastanın da kendisine verilen talimatlara tam uyum göstermesi ve hekim önerilerini mutlaka dikkate alması gerekmektedir.
Saç ekim sonrasında ki süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biride beslenmedir.
Saç kökleri ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri aldığımız besinlerden karşılamaktadır.
Saç ekimi sonrasında vitamin ve mineral bakımından zengin gıdalar tüketilmesi önerilmektedir.
Mümkün oldukça sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
Saç ekimi sonrası Alkol ve Sigaradan uzak durulması ve/veya minimuma indirilmesi gerekmektedir. Alkol ve sigara saç ekimi sonrası iyileşme sürecini de yavaşlatmakta olduğu unutulmamalıdır.
Saç ekimi operasyonunun başarısını dolaylı olarak etkileyen en önemli aşamalardan biride saç ekimi sonrası süreçtir.
Saç ekimi sonrası ilk 48 saat saç ekimi yapılan bölgeye kesinlikle temas olmamalıdır.
Saç ekimi operasyonu sonrasında ilk 2 hafta alkol ve sigara tüketimine ara verilmelidir. Ve saç ekimi sonrası ilk 1 ay deniz, havuz, solaryum ve yoğun güneş ışığından uzak durulmalıdır.
Saç ekimi sonrası ilk 2 ay saç kurutuma makinelerinden uzak durulması önerilmektedir. Saç kurutma makinelerinden gelen sıcak veya soğuk hava saç köklerine zarar verebilmektedir. Bu nedenle bu süreçte saçlar kendiliğinden kurumaya bırakılmalıdır.
Saç ekimi sonrası ilk 2 hafta ağır spor faaliyetlerinden uzak durulmalıdır.
FUE Tekniği ile Saç Ekimi
FUT Tekniği ile Saç Ekimi
DHI Tekniği ile Saç Ekimi
Saç ekimi operasyonlarının neredeyse tamamında süreç aynı şekilde ilerlemekte köklerin toplanma şeklinde farklılıklar görülmektedir.
FUT saç ekimi yöntemini diğer tekniklerden ayıran detay ise ekimi yapılacak olan köklerin donör bölgeden şeritler halinde çıkarılarak planlanan bölgeye ekilmesidir.
FUT saç ekimi sonrasında iyileşme süresi diğer saç ekimi tekniklerine kıyasla daha uzun sürmekte ve operasyon sonrasında hafif ve kısmen kesi ve dikiş izleri kalabilmektedir.
Fue saç ekimi yönteminde saç köklerinin mikro uçlu motorlar ile donör bölgeden tek tek alınması ve ekim yapılacak olan bölgeye ekilmesidir. FUE saç ekimini FUT saç ekimi tekniğinden ayıran temel özellik ekimi yapılacak olan köklerin şeritler halinde değil tek tek toplanmasıdır.
FUE saç ekimi operasyonlarında herhangi bir kesi yapılmadığından dolayı iyileşme süresi oldukça hızlıdır. Kıl köklerinin tek tek alınmasından dolayı kesi veya dikiş izi kalmaz. İyileşme süresinin hızlı ilerlemesi sayesinde en yoğun tercih edilen saç ekimi yöntemlerinin başında FUE saç ekimi gelmektedir.
Saç ekimi operasyonlarında sürecin tüm tekniklerle benzer olduğunu daha önce belirtmiştik. DHI saç ekimi bakıldığında FUE saç ekimi yöntemi ile benzerlik göstermektedir. DHI saç ekimi tekniğinde de süreç, ilk adımda planlama sonrasında ekimi yapılacak köklerin toplanması ve ekim işleminin yapılması şeklinde devam eder. DHI saç ekimini diğer yöntemlerden ayıran detay ise köklerin ekim şeklidir. FUE tekniğinde öncesinde toplanan kökler sonrasında ekim işlemi gerçekleştirilirken DHI tekniğinde ise köklerin toplanması ve ekimi eş zamanlı gerçekleştirilmektedir. Choi implanter kalemi ile gerçekleşen bu yöntemde kök kalem ucuna alınır hemen akabinde planlanan bölgeye ekimi yapılır.