Teknolojinin gelişmesiyle beraber saç ekimi uygulamaları sonrasında oldukça yaygınlaşan estetik operasyonları arasında yer alan bıyık ekimi günümüzde en sık yapılan ekim operasyonları arasında yer almaktadır.
Dudak üstü bölgede bıyık adı verilen kılların doğuştan seyrek çıkması, zamana, herhangi bir deri hastalığına veya farklı nedenlere bağlı dökülmesi sonucunda bu bölgeye donör bölgeden alınan kılların nakledilmesi işlemine bıyık ekimi adı verilmektedir.
Bıyık ekimi operasyonlar her ne kadar ürkütücü gibi görünse de işlem esnasında lokal anestezi uygulandığından dolayı hastalara ağrısız ve acısız şekilde bıyık ekimi yapılabilmektedir.
Bıyık ekimi operasyonlarında saç ekimi uygulamalarında da en sık tercih edilen yöntemlerin başında gelen FUE tekniği tercih edilmektedir. Bu teknik sayesinde, ekimi yapılacak olan kökler bıyık ekimi yapılacak olan bölgeye micro uca sahip aletler ile ekilir. İşlem bölgesinde herhangi bir kesi veya ameliyat izine rastlanmaz. Bıyık ekimi operasyonlarda ekim yapılacak olan kıl kökü miktarına hasta kendisi karar verebilmektedir. Ancak bıyık ekimi sonrası hayal edilen görünüme kavuşmak adına hekim yönlendirmelerinin de dikkate alınması önerilmektedir.
Bıyık ekimi operasyonları saç ekimi operasyonlarına kıyasla çok daha incelik ve hassasiyet gerektiren işlemlerdir bu nedenle mutlaka alanında uzman kişiler tarafından hizmet alınması gereklidir. Profesyonel olmayan kurumlarda amatör ellerce yapılan bıyık ekimlerine olumsuz sonuçlar almak oldukça olağan bir durumdur.
Tarihten günümüze erkekler için daima önem arz etmiştir bıyık modası. Kişisel bakımına özen gösteren erkekler ekseriyetle fiziksel görünümde de tercihini bıyıktan yana kullanmaktadırlar. Bu nedenle seyrek veya dökülen ya da hiç olmayan bıyıklarında erkeklerde psikolojik olarak olumsuz etkileri olduğunu söylemek mümkündür. Uzun araştırmalar sonucunda bu operasyona karar veren kişilerin mutlaka bıyık ekimi süreçlerini iyi araştırması ve işinin ehli hekimler ve profesyonel kliniklerce hizmet alması bu operasyonda başarıyı etkileyen en önemli faktördür. Bıyık ekimine karar veren kişilerin kendilerine uygun klinik ve hekim tercihini yapmaları ilk adımdır.
Bıyık ekimi operasyonlarında süreç yine saç ekimi uygulamalarında olduğu gibi planlama ile başlar. Alanında uzman hekim ilk muayenede kişiyi bıyık ekimine uygun olup olmadığı konusunda yönlendirir. Bıyık ekimi için uygun görülen kişilerde ilk başlangıçta hangi teknikle bıyık ekimi yapılacağı hangi bölgenin donör olarak kullanılacağı ve ekimi yapılacak olan bölgeler planlanır. Burada önemli olan detaylardan biri de ekimi yapılacak kök sayısıdır.
Hastalar ekseriyetle gür bıyıklara sahip olmak istemektedirler ancak ekimi yapılan kılların ekim sonrasında rahat uzayabilmesi hem de doğal görünümün elde edilmesi amacıyla, ekimi yapılacak kök sayısında abartıya gidilmemesi ve hekim önerisinin de dikkate alınması önemlidir.
Bıyık ekimine karar veren kişiler ilk olarak, ‘bıyık ekimine uygun muyum’ veya ‘kimler bıyık ekimi yaptırabilir’ gibi sorulara yanıt aramaktadırlar.
Öncelikle dudak üstü bölgesinde, doğuştan kösele olarak tabir edilen hiç kıl çıkmayan kişilerde sonrasında zamana veya farklı nedenlere bağlı bıyık dökülmesi yaşayan kişilerde bıyık ekimi yaptırabilmektedir.
Genel olarak bıyık bölgesindeki, seyreklikten, dökülmelerden veya tamamen bıyıksız görünümden rahatsız olan herkes operasyona uygunluk muayenesi ile bıyık ekimi yaptırabilmektedir.
Operasyona uygunluk durumu ise bıyık ekimi için ilk muayene sırasında hekim kontrolü ile belirlenmektedir.
Birçok nedenle görülebilen bıyık dökülmesinin belli başlı nedenleri ise aşağıdaki gibidir.
•Saç kıran hastalığı
•Geçirilen kazalar veya yanıklar
•Bıyık bölgesindeki yaralar
•Bıyık çekme alışkanlığı
•Enfeksiyonlar
•Sedef Hastalığı
Bıyık ekimi sonrası tıpkı saç ekimi operasyonlarında da görüldüğü gibi, kızarıklıklar, kabuklanmalar ve sivilcelenmeler görülmesi beklenen bir durumdur. Bu gibi durumlarda kaşınmamalı ve kabuklar soyulmamalıdır. Kızarıklıkların kendiliğinden iyileştiği ve kabuklanmaların zamanla döküldüğü görülecektir. Bu dökülmeler genelde ilk yıkama sonra başlamaktadır
Bıyık ekimi sonrasında da tıpkı saç ekimi operasyonlarında olduğu gibi, ekim işleminden sonraki ilk 2 ay içinde dökülmeler görülebilmektedir. Şok dökülme sonrasında ki 2 ay içinde bıyıkların tekrardan çıkmaya başladığı görülecektir. Bu dökülme sonrasında sağlıklı şekilde bıyıklar yeniden uzamaya başlar. Bıyık ekimi operasyonlarında da saç ekimi operasyonlarında olduğu gibi sabırla beklemek ve bıyık ekimi sonrası hekim yönlendirmelerine maksimum uyum göstermek gereklidir.
BIYIK EKİMİ NASIL YAPILIR?
Bıyık ekimi her ne kadar saç ekimi tekniklerince yapılan ve oldukça yaygın yapılan operasyonlar arasında yer alsa da direkt yüz bölgesinde uygulanan bir işlem olması nedeniyle çok daha özenli ve hassasiyet gerektiren bir işlemdir.
Bıyık ekimi operasyonları hastanın ağrı ve acı hissetmemesi amacıyla lokal anestezi uygulanarak yapılır. Bıyık ekimi işlemlerinde donör bölge olarak ekseriyetle ense tercih edilmektedir. Ancak bazı kişi veya bazı durumlarda ense yerine bacak veya kol bölgeleri de donör bölge olarak tercih edilebilmektedir.
Bıyık ekimi operasyonlarında tıpkı saç ekimi operasyonlarında olduğu gibi önce ekimi yapılacak olan kökler toplanır ve ardından FUE yöntemiyle ekimi gerçekleştirilir. Bıyık ekimi işlemlerinde ekimi yapılan kök sayısı kişiden kişiye veya kişinin ihtiyaçlarına göre değişse de ortalama olarak 350 ile 550 kök aralığındadır.
Donör bölgeden toplanan kökler bıyık ekimi için planlanan bölgeye micro uçlar ile yerleştirilir
Bıyık ekimi sonrası bıyık ekimi yapılan bölge açık olarak bırakılır. Bıyık ekimi yapılan bölgenin ilk 48 saat her türlü temastan korunması gereklidir. Bıyık ekimi sonrası ilk yıkamanın ortalama 3 gün sonra yapılması önerilmektedir.
Bıyık ekimi operasyonları lokal anestezi uygulanarak gerçekleştiğinden dolayı hastane yatışı gerektirmez.
Bıyık ekimi işlemi sonrasında dudak üstü bölgesinde hafif morarmalar ve şişlikler görülmesi çok normaldir.
Bıyık ekimi sonrasında oluşan ödeme ve şişlikler nedeniyle kısmen ağrı hissedilmesi normaldir. Herhangi bir ağrı hissedilmesi durumunda hekimin verdiği ilaçların kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Bıyık ekimi operasyonu sonrasında kıl köklerinin zarar görmemesi amacıyla sonrasındaki ilk 48 saat dudak bölgesi minimum seviyede hareket ettirilmelidir. Bu süreç mümkün oldukça istirahat önerilmektedir.
Bıyık ekimi sonrası oluşan kabuklanmalar kesinlikle soyulmamalı ve kendiliğinden iyileşmeye bırakılmalıdır.
Operasyondan sonraki 1 hafta içinde bu kabuklanmaların döküldüğü, donör bölgedeki yaralarınsa iyileştiği görülecektir.
Bıyık ekimi yapılan bölgedeki şişlik ve kızarıklıklarında yaklaşık olarak 1 hafta sonrasında iyileştiğini söylemek mümkündür.
Sizlerde bıyık ekimi, saç ekimi, sakal ekimi veya kaş ekimi operasyonları için detaylı bilgi almak ve ücretsiz ön muayene randevusu için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.